Сова біла

Опубліковано: П'ятниця, 06 січня 2012, 06:21
Перегляди: 7918

 Біла сова - найбільший птах із загону совоподібних в тундрі. Голова кругла, радужина очей яскраво-жовта. Самки більші за самців. Довжина тіла самця може досягати 55-65 см, маса - 2-2,5 кг, самки, відповідно, 70 см і 3 кг. Розмах крил становить у середньому 142-166 см. Забарвлення : для дорослих птахів характерне біле оперення з темними поперечними плямами. Біле оперення полярної сови маскує її на тлі снігу. У самок і молодих птахів пестрин більше, ніж у самців. Пташенята коричневого кольору. Дзьоб чорний, майже до кінця покритий пір'ям-щетинками. Оперення ніг схоже на шерсть, утворює «патли».

Біла сова поширена по всій зоні тундри. На зиму в пошуках їжі відкочовує до зони лісотундри і степів; в лісах зустрічається рідко. На зимівниках дотримується відкритих ділянок; іноді залітає в поселення. Починаються кочівлі у вересні-жовтні; на півдні сова залишається до березня-квітня. Деякі особини залишаються в місцях гніздування і на зиму, вибираючи ділянки з невеликим покриттям снігу і льоду.

Біла сова - активний хижак. Основу її харчування складають мишоподібні гризуни, в першу чергу лемінги. За рік одна сова з'їдає більше 1600 лемінгів. Ловить також зайців, пищух, дрібних хижаків (горностай), птахів (білих куріпок, гусей, качок), не нехтує рибою і падаллю. Сова не полює поблизу гнізда, тому птахи охоче селяться поблизу від сов, які захищають свою територію від інших хижаків.

Полює Біла сова, головним чином, сидячи на землі, переважно на підвищенні, і кидаючись на близьку здобич. У сутінках іноді полює і на льоту, тремтячи на одному місці в повітрі, подібно боривітру. Хоча біла сова і не тільки нічний птах, все ж мисливські вильоти зазвичай попадають на ранній ранок або вечір. Дрібну здобич сови заковтують цілком, велику забирають до себе і вже на місці розривають на шматки кігтями.

Голос - уривчастий гавкаючі і каркаючі крики; в сильному збудженні видають високі верескливі трелі. Зазвичай полярні сови мовчазні поза сезоном розмноження.