Досвід штучного вигодовування молодняку левів африканських (Panthera leo) в Рівненському зоопарку.

Panthera leo

Ряд Хижі

Родина Котячі

 

Основною ознакою благополуччя тварин, що утримуються в умовах неволі (при наявності сформованої пари чи групи репродуктивного віку) є отримання повноцінного потомства. Але трапляються випадки, коли, незважаючи на досвід спеціалістів, планування розмноження та спостереження за цим процесом, молодняк не може бути вигодуваний біологічними батьками і необхідне втручання людини

 

Є кілька найпоширеніших причин, по яким доводиться забирати молодняк з його постнатального середовища на штучне вигодовування: порушення стереотипу материнської поведінки внаслідок стресу чи брак досвіду виховування молодняку (штучно вигодувані тварини, перші пологи і т.д.), відсутність або недостатня кількість молока у самки, патологічні пологи, тощо.

На даний час в Рівненському зоологічному парку утримується група левів африканських (Panthera leo), сформована в 2009 році – один самець та дві самки. Протягом 2009-2015 років народження в вище згаданій групі відбувалось 15 разів. З них 6 разів працівники зоопарку були вимушені втручатись в постнатальний розвиток молодняку, забираючи на штучне вигодовування, як відразу після народження, так і в пізніші строки лактаційного періоду. Показаннями для таких дій було відсутність молока (2 випадки), патологічні пологи (1 випадок) та слабкість потомства та захворювання ( 3 випадки).

Вилучений молодняк відразу оглядається ветеринарним лікарем. При цьому проводяться необхідні в кожному окремому випадку маніпуляції (обробка пуповини, медикаментозна допомога), а також обов’язкове зважування тварини. Всі дані заносяться у відповідний журнал. Потім левеня влаштовують в коробці з електрогрілкою, застеленою вологопоглинаючою пелюшкою.

Спробували два варіанти сумішей для молочного вигодовування:

1. суміш козиного молока з кип’яченою водою (1:1) та жовтком (1 жовток на 1 л суміші);

2. молочний замінник для вигодовування цуценят Royal Canin виробництво Франція.     

Хоча суміш на основі козиного молока є більш доступним в наших умовах кормом, ми відмовилися від її використання, оскільки у левеняти, якого вигодовували такою сумішшю, спостерігали дисбактеріоз та часткове облисіння.

Тому, в подальшому ми використовуємо молочний замінник для вигодовування цуценят Royal Canin, який містить в своєму складі необхідні вітаміни, в тому числі таурин, що попереджає проблему випадіння шерсті. Суміш розводили згідно інструкції - 1 мірна ложечка (10г) на 20 мл кип’яченої води.

Кількість молочної суміші та схема годівлі наведена в таблиці 1.

Таблиця 1

Схема годівлі левенят (усереднені дані).

Вік тварини, тижні

Кількість суміші на 1 годівлю, мл

Перерва між годівлями, год

Нічна перерва, год

Примітки

0-1

30-80

3

немає

біфідумбактерин

2-3

80-110

3,5-4

6

біфідумбактерин, з 3-го тижня -жовток

4-5

110-150

4

6

біфідумбактерин, жовток, печінка

6-7

150

5

8

біфідумбактерин, жовток, печінка, м’ясо.

Обов’язково перед кожною годівлею проводиться масаж живота і, також, масаж  аногенітальної області  вологою серветкою чи ватним тампоном для стимулювання уринації та дефекації.

Для стимулювання роботи системи травлення 2 рази на день випоювали біфідумбактерин (по 2,5 мл). Флакон біфідумбактерина розводили кип’яченою охолодженою водою в об’ємі 5 мл. Цю дозу розділяли на два прийоми.

У віці 3-х тижнів в молочну суміш почали додавати жовток курячого яйця (з 0,5 ч.л.), а з 4-х тижнів – крім того, перемелену печінку (з 1 ч.л.). З віку 6-ти місяців починали поступово вводити в раціон м’ясо (з 20 г).

При годівлі сумішшю Royal Canin практично не спостерігали розлад травлення. Лише у випадках перекорму спостерігали рідкі випорожнення.

Для спостереження за рівномірним набором ваги, щотижня проводили зважування левенят.

 

Наш шестирічний досвід показав, що при виконанні всіх необхідних маніпуляцій та правильно підібраній молочній суміші, фізичний розвиток левенят проходить без відхилень від норми.


Матеріал підготували:

Оліферук І.Є., Кривуша М.П.

 

 

Підписатись

Щоб взнавати новини першому підпишіться!

З наших статей

Карта

loading map...
Click item below to move to